Rob en Clara in Nieuw-Zeeland.reismee.nl

Grijs

Grijs

Het is weer grijs buiten, egaal grijs vandaag. Gisteren was het donkergrijs met dikke wolken. Soms valt er een grijze druilerige regen. Het is soms ook nog koud, vorige week 11 graden. Ik weet niet meer hoe lang dit al duurt, een week of zijn het er al twee? Ik ben een paar keer naar het grauwe strand geweest. Van de week beklom ik een bergtop in de buurt, halverwege kwam ik in dikke wolken terecht en zag ik slechts mijn adem mist worden.

Nieuw-Zeeland is groen en dus regent het vaak en veel. Het land ligt bovendien in een turbulente luchtzone: het waait dus ook vaak hard. Het is een kant van de landschappelijke schoonheid die je niet ziet op de foto’s die toeristen, ook wij,. maken. Het Zuid-Eiland is maar 150 kilometer breed van zee tot oceaan met in het midden een hoge bergketen die over vrjwel de gehele lengte van het eiland loopt. In die bergen regent het gemiddeld drie meter per jaar, soms zijn het er tien of meer. Het water scheurt en dendert van die bergen af in brede, ongetemde rivieren die al snel in zee uitkomen. Het is een schitterend gezicht maar het water vernietigt alles wat in de weg zit. Wegen spoelen weg en bruggen storten in. Tegelijktertijd klagen de boeren hier in het oosten dat er nauwelijks water is.

Anke

Grijs is ook mooi! Vraag maar aan de kapper, ha ha. Maar drie meter regen per jaar klinkt wel erg nat. Ik heb gelukkig vernomen dat februari en maart de mooiste maanden zijn met stabiel weer en strak blauwe luchten. Of heb ik dat laatste er nou zelf bij verzonnen..?

Ton

De film "The Lord of the Rings" werd opgenomen in Nieuw Zeeland. Als ik het verhaal "Grijs" lees, zie ik zo de massieve Nevelbergen voor me!

Manuel

Ach ja januari blijkbaar ook in Nieuw Zeeland een grauwe grijze maand, maar niet vandaag, want jawel nog een kwartier Nederlandse tijd ben ik jarig: 53.
En nog wat, grijs maakt groen. Dat is weer Marijke's filosofie, want zoals er na regen altijd weer zonneschijn is, zo groeit en bloeit het groen na grijs.

Manuel

Oh ja en natuurlijk de groeten van M&M